Ik doe mijn best

Bij mijn LOI-cursus WordPress (nodig om deze website zelf te kunnen maken en onderhouden) kreeg ik een cadeaubon voor een abonnement op een tijdschrift naar keuze. Ik koos voor Flow. Het eerste nummer viel vorige week op de deurmat. Het heeft als thema Duurzaam en natuur. En dat is iets waar ik de laatste tijd steeds meer mee bezig ben. Zie ook het bericht over mijn gehaakte wattenschijfjes.

Cover van Flow magazine nummer 4-2020

In het eerste artikel staan een paar dingen die ik graag met jullie wil delen. Omdat het dingen zijn die ervoor zorgden dat ik duurzamer leven steeds maar uitstelde. En wellicht geldt dat voor sommigen van jullie ook wel.

Zo zijn er altijd mensen die niet kunnen wachten om je te vertellen dat het allemaal geen zin heeft. Dat afval splitsen nuttig lijkt, maar dat alles uiteindelijk toch weer op een grote hoop terecht komt om verbrand te worden. En dat wat jij als individu doet geen zin heeft zolang er grote bedrijven en zelfs landen zijn die er met de pet naar gooien. In het artikel wordt uitgelegd dat we af moeten van het alles-of-nietsdenken. In de atmosfeer telt iedere ton CO2 minder. En als het dus ergens verkeerd gaat betekent dat dat wat wij doen juist extra belangrijk is.

Kijk in plaats van naar anderen eens naar jezelf en vraag je af of je leeft volgens de waarden die voor jou belangrijk zijn. Wat kan ík doen om groener te leven? Ga eens op zoek naar een boek of blog over leven met minder afval, eten met de seizoenen, restjes opmaken, energie besparen, groener vakantie vieren of de bijen helpen. Focus op positieve kanten van veranderen. Uiteindelijk is het ook gezonder en goedkoper. En het kan een leuke uitdaging zijn om bijvoorbeeld eerst te kijken of je iets zelf kunt repareren of tweedehands kunt kopen in plaats van het meteen nieuw te bestellen. Neem je eigen gewoontes en patronen eens onder de loep en kijk waar je verandering kunt creëren.

Er wordt in het artikel ook uitgelegd dat het nodig is om mild te zijn. Naar onszelf en naar elkaar. Ik worstel bijvoorbeeld heel erg met consequent zijn. Of eigenlijk niet consequent zijn. Dat was een heel ding in mijn jeugd.
Zoveel mogelijk de fiets pakken, maar als het dan regent toch maar de auto. Terwijl het maar een klein stukje is. Daar heb ik dan last van. “Zie je wel…” Maar weet je, elke keer dat ik de fiets wél pak is een keer meer de auto laten staan.

Ik had het er laatst met een vriendin over dat als jij begint met groener leven, dat je dan heel graag anderen wilt overtuigen om dat ook te gaan doen. Dat is heel logisch. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer effect het heeft. Maar waak ervoor te gaan preken. Inspireren werkt veel beter dan bekritiseren. Leg uit dat je je zorgen maakt over de toekomst en dat je je steentje wilt bijdragen. En leef naar jouw waarden. Mensen zien wat jij doet en gaan daardoor wellicht zelf ook andere keuzes maken.

Ik begin met kleine dingen. Zo kocht ik zakjes om groenten en fruit mee te nemen bij de supermarkt. En ik ga me verdiepen in eten volgens de seizoenen. Een van de vaste bezoeksters van Gittepetit leeft heel bewust en duurzaam. Als de coronatoestand voorbij is ga ik bij haar op de thee en vragen hoe zij dingen aanpakt.
Vlees eten doen we al veel minder en helemaal stoppen wil ik (nog) niet. Maar ik ga wel recepten zoeken met groenten in de hoofdrol. Restjes gaan voortaan de vriezer in zodat we regelmatig een kliekjesdag hebben. Daar maak ik dan een lekkere verse salade bij.

Wat ik vandaag ga doen is mijn Flow uitlezen en alle tips en tricks die ik tegenkom op een lijstje zetten zodat ik er uit kan pikken wat voor mij werkt. Want alle beetjes helpen wel degelijk!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *